Kandilli’den Deprem Uyarısında 8 Saniyelik Hız
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), Marmara Bölgesi’nde yürüttüğü Deprem Erken Uyarı Sistemi çalışmalarında önemli bir eşiği geride bıraktı. 2 Ekim'de meydana gelen 5 büyüklüğündeki Marmara depreminde sistem, ilk uyarıyı yalnızca 8,4 saniyede üretti.
Altyapı Geliştirildi, Gecikme 0,2 Saniyeye Düştü
KRDAE’nin açıklamasına göre, Marmara’daki istasyonların veri iletim altyapısı yenilenerek Kandilli’ye ulaşan sinyallerdeki gecikme süresi 0,2 saniyeye indirildi. Bu iyileştirme sayesinde, sistem depremin ilk sismik dalgalarını tespit edip, konum ve büyüklük analiziyle saniyeler içinde erken uyarı verebiliyor.
"Gerçek zamanlı analizle üretilen sinyaller, kritik birkaç saniyelik avantaj sağlayarak hayat kurtarabilir." – KRDAE Yetkilisi
Mobil Uygulama ile Uyarılar Cebe Geliyor
Erken uyarı sinyallerinin doğrudan halka ulaştırılması amacıyla, Kandilli ile iş birliği yapan bir yazılım firması, iOS tabanlı mobil uygulama geliştirdi. Şu anda yaklaşık 2.500 cihazdan oluşan test grubu üzerinde uygulamanın performansı, gerçek depremler üzerinden ölçülüyor.
KRDAE ayrıca, Android sürümünün geliştirilmesi, ülke genelinde düşük gecikmeli yeni istasyonlar kurulması ve çoklu kullanıcıya eş zamanlı bildirim altyapısı için çalışmalarını sürdürüyor.
Türkiye Geneline Yaygınlaştırılacak
Hazırlanan kapsamlı geliştirme planıyla birlikte, sistemin tüm Türkiye'de etkin şekilde kullanılması ve daha geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşması hedefleniyor. Tamamlandığında, Türkiye'nin deprem erken uyarı kapasitesinde önemli bir artış bekleniyor.





