81 İlde Aynı Anda Uygulanacak

Bakan Kurum'un açıklamasına göre uygulama 1 Temmuz'dan itibaren Türkiye genelindeki 81 il ve 973 ilçede hayata geçirilecek. Üzerinde DOA logosu bulunan içecek ambalajları artık çöpe gitmek yerine depozito iade noktalarına veya Depozito İade Makineleri'ne teslim edilecek.

Daha önce pilot uygulamalarda 25 kuruş olarak verilen teşvik bedeli, yeni düzenlemeyle birlikte 1 TL'ye yükseltildi.

Paralar Dijital Cüzdana Yüklenecek

Vatandaşlar iade ettikleri her ambalaj için kazanacakları 1 TL'yi DOA mobil uygulaması üzerinden dijital cüzdanlarında biriktirebilecek. Biriken tutarlar banka hesaplarına aktarılabilecek, ATM'lerden nakit çekilebilecek veya anlaşmalı marketlerde alışverişlerde kullanılabilecek.

Headline-2

Hatay'da hapis cezası ile aranan 2 kişi tutuklandı
Hatay'da hapis cezası ile aranan 2 kişi tutuklandı
İçeriği Görüntüle

Yılda 25 Milyar Ambalaj Toplanacak

Bakan Kurum, sistem sayesinde her yıl yaklaşık 25 milyar içecek ambalajının geri dönüşüme kazandırılacağını belirterek, uygulamanın ekonomiye yıllık yaklaşık 30 milyar lira katkı sağlamasının beklendiğini söyledi.

"Al Kullan At" Dönemi Bitiyor

Yeni sistemle birlikte geri dönüşüm bilincinin artırılması hedeflenirken, çevreye bırakılan plastik, cam ve metal atıkların önemli ölçüde azaltılması amaçlanıyor. Bakan Kurum, "Al kullan at devri bitti, al kullan dönüştür dönemi başladı" ifadelerini kullanarak tüm vatandaşları sisteme destek vermeye çağırdı.

İşletmelere Kayıt Zorunluluğu

Marketler, süpermarketler, bakkallar, büfeler ile otel, restoran ve kafeler de sistemin bir parçası olacak. Depozitolu ürün satışı yapan işletmelerin 1 Temmuz 2026 tarihine kadar sisteme kayıt yaptırmaları gerekiyor.

Yeni uygulamayla birlikte vatandaşlar hem çevreyi koruyacak hem de geri dönüşüme kazandırdıkları her ambalajdan gelir elde edecek. Türkiye genelinde başlayacak sistemin, geri dönüşüm oranlarında önemli bir artış sağlaması bekleniyor.

Muhabir: Ayşe Yöney