DOLAR 32,4741 -0.05%
EURO 34,8686 -0.35%
ALTIN 2.442,430,27
BITCOIN 20909660,69%
Hatay
25°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hedef 1 Milyon Metrekare Yeşil Alan

Hedef 1 Milyon Metrekare Yeşil Alan

ABONE OL
5 Mayıs 2022 14:59
Hedef 1 Milyon Metrekare Yeşil Alan
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alan Daire Başkanı Murat Bayram bir televizyon programının canlı yayın konuğu oldu.

HBB’nin 2021 yılındaki hizmetlerini anlatan Bayram, Hatay’ın ilçelerindeki devam eden projelerle ilgili detaylı bilgi verdi.

İlçe ilçe yapılan çalışmaları anlatan Bayram, Antakya’nın yakın zamanda yeni bir yeşil alana kavuşacağını söyledi. Maşuklu Mahallesi’nde daha önce atıl durumdaki 35 bin metrekarelik alan içinde çalıştıklarını söyleyen Bayram, “İçinde kafelerin, oyun alanlarının, yürüyüş ve macera parkurlarının bulunduğu bir park yapıyoruz. Çalışmaların yüzde 90’ı bitti. Vatandaşlarımız çalışmalar esnasında bile gelip geziyor. Bizim için biraz meşakkatli oluyor ama şimdiden bu kadar ilgi görmesi mutlu ediyor. Açılışı yakın bir zamanda yapılacak” dedi.

Bayram, göreve başladığında ilk olarak Antakya ilçe girişinin revize edildiğini belirterek “Orada sadece bitkilendirme yapmadık. Servis, bisiklet ve yürüyüş yolları, kent mobilyaları, sulama tesisatlarının otomatik hale gelmesi, gübreleme ve ilaçlamanın yapılması konusunda kapsamlı bir proje hazırladık. Birinci etabını 2021 yılında tamamladık. Devamı da gelecek. Her ilçemizde bu şekilde projeler üreterek dokunmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

BAYRAM: PARKLARIN BAKIMI HER GÜN YAPILIYOR

Defne Uğur Mumcu Parkı’ndan Erzin Türksoy Mesire Alanı’na, Payas Sahil Parkı’ndan Reyhanlı Cemil Meriç Parkı’na kadar tüm alanların bakımlarının her gün yapıldığını söyleyen Bayram, “Bu alanları yalnızca yapıp bırakmıyoruz. Aynı zamanda her gün bakımlarını yapıyoruz. Geceden sabaha kadar bu alanlarda ilaçlama, tadilat, sulama gibi işler yapan gizli kahramanlarımız var. Onların hepsine ayrı arı teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Murat Bayram, hayata geçirdikleri projelerde bölge halkının fikrini aldıklarını açıkladı. Birçok konuda vatandaşlarla beraber karar aldıklarını söyleyen Bayram, önce o mahalledeki, o alandaki sakinlerle toplantılar düzenleyip ihtiyaca göre projeler üretildiğini açıkladı.

HOBİ BAHÇELERİNİN DEVAMI GELECEK

Bayram ilçelerde yapılan çalışmalarla ilgili olarak “Şelale Park’ı Antakya Belediyesinden devraldığımız zaman kullanım ömrünü tamamlamış bir parktı. Revize ettik. Basketbol sahaları, kafeteryası ve oturma alanlarıyla yeniden şehre kazandırıldı. Defne’de hobi bahçelerinin imalatını tamamladık. Turunçlu’da 52 adet hobi bahçesi var. Genci, yaşlısı ekip biçiyor, toprakla buluşuyor. Çok talep var ve devamı da gelecek. Payas Sahil Parkı’nın yapımına sıfırdan başladık” açıklamalarında bulundu.

Bayram sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tüm parklarımızda bazen hibrit bazen yüzde yüz güneş enerjisinin kullanıldığı aydınlatma sistemleri kuruldu. Yüzde yüz elektrikli araçlarımız var, çevre dostu fosil yakıt kullanmayan araçlar kullanıyoruz. Sayıyı imkânlar dâhilinde artırma planımız var. Türkiye’deki karbon ayak izi sıfır olan 3 belediyeden bir tanesiyiz.

“EXPO ALANLARINI KAYBETME ŞANSIMIZ YOK”

Günümüzün ve geleceğin en büyük sorunu su. Sulama noktasında ciddi çalışmalarımız var. Otomatik sulama sistemleri ve damlama yöntemlerini kullanıyoruz. Bu da sudan tasarruf etmemizi sağlıyor. Kırıkhan’da lavanta bahçesi tesis ettik ve bu ilk oldu. Bu projeyi, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile yaptık. Daha önce marul yetiştiriliyordu, çeşitliliği artırmak istedik araştırmalar yapıldı ve lavanta ekebileceğimizi gördük. Bu sene 2 tane parkımız daha olacak. EXPO alanlarımızın peyzaj kalemlerinin hepsinde, alanların bakımında 24 saat çalışıyoruz. Bizim bu iki alanı kaybetme şansımız yok.”

Bayram Antakya EXPO alanının karşısındaki üretim fidanlığı hakkında “Hatay’ın endemik bitki çeşitliliği, bölgenin iklimi, toprak yapısını düşününce böyle bir alana ihtiyacımız olduğu ortaya çıktı. 40 dönüm üzerine kurulu 6 adet kapalı seranın, akademi salonunun ve gezinti alanlarının olduğunu güzel bir yer oldu. Burada özellikle dezavantajlı kadın çiftçilerimize süs bitkileri üreticiliği ve modern tarım hakkında ziraat mühendislerimiz tarafından eğitim veriliyor. Burada yetiştirdiğimiz bitkiler EXPO alanlarında sergileniyor.

“ÜRETİCİLERİMİZE FİDE, FİDAN VE TOHUM DESTEĞİNDE BULUNUYORUZ”

Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı olarak bu toprakların bereketini vatandaşla buluşturmaya çalıştıklarını söyleyen Bayram, “Başkanımız Lütfü Savaş’ın en çok önemsediği konulardan biri bu. Kırsal kalkınma projesine çok önem veriyoruz. Üreticilerimize fide, fidan ve tohum desteğinde bulunuyoruz. Bununla birlikte üretilen organomineral gübreyi çiftçilerimizle buluşturuyoruz. Tırnak kesme makinemiz köy köy dolaşıp büyükbaş hayvanların bakımını yapıyor. Bugüne kadar 5 bin 800 tane büyükbaş hayvanın bakımını yaptık” diye konuştu.

Bu yıl içinde 1 milyon metrekare yeşil alan hedeflerinin olduğunu da sözlerine ekleyen Bayram, “2022’de 1 milyon metrekare yeşil alan hedefimiz var. Bugüne kadar sahaya kazandırdığımız 5 milyon civarında bitki var. Bunun da günden güne artmasını amaçlıyoruz. Çalışmalarımızda birlikte ter döktüğümüz tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi. Haber Bülteni

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.