Hatay’da Fiyatlar Uzlaşma Komisyonu’yla Belirlenecek

Hatay’da ekmek ve simit fiyatlarına yapılacak zamlarda uzlaşı sağlanamaması halinde devreye yeni kurulacak Uzlaşma Komisyonu girecek. 11. Yargı Paketi kapsamında yer alan düzenleme ile Ticaret Bakanlığı temsilcisi de artık karar mekanizmasında aktif rol oynayacak.

Tarifelerde Tek Yetkili Komisyon Olacak

Yeni sistemle birlikte, ekmek ve simit gibi temel gıdalarda fiyat belirleme süreci daha kontrollü ve şeffaf bir yapıya kavuşacak. Taraflar arasında uzlaşı sağlanamayan fiyat teklifleri, 15 gün içerisinde Uzlaşma Komisyonu’na sevk edilecek. Komisyon, Hatay Valiliği’nin görevlendireceği yetkili başkanlığında; Ticaret İl Müdürlüğü, Defterdarlık, Belediye, ilgili kamu kurumları, ticaret ve sanayi odası ile esnaf ve sanatkârlar odası birliği temsilcilerinden oluşacak.

"Bu adım, fiyatlarda ani ve yüksek artışların önüne geçmeyi, aynı zamanda üretici ve tüketici dengesini korumayı amaçlıyor."

Bakanlık Karşı Çıkarsa Süreç Komisyona Taşınacak

Bakanlığın uygun bulmadığı fiyat tarifeleri artık doğrudan Uzlaşma Komisyonu’na yönlendirilecek. Yeni sistem, yalnızca danışma niteliğinde görüş bildiren bakanlık temsilcilerinin, artık karar süreçlerinde aktif yer almasını da sağlayacak.

OVP Hedefleri Belirleyici Olacak

Gökyüzünü Kızıla Boyayan Çöl Tozu Türkiye'ye Yetişti!
Gökyüzünü Kızıla Boyayan Çöl Tozu Türkiye'ye Yetişti!
İçeriği Görüntüle

Komisyonun kararlarını alırken dikkate alacağı başlıca kriterler şunlar olacak:

  • Güncel üretim maliyetleri

  • Ortalama kâr marjları

  • Orta Vadeli Program (OVP) kapsamındaki enflasyon hedefleri

Bu sayede hem yerel esnafın korunması hem de tüketiciye adil fiyat sunulması hedefleniyor.

Muhabir: Haber Merkezi