Günümüzde insanlar birbirlerini anlamaktan çok eleştirmeye daha fazla zaman ayırıyor. Birkaç saniyelik bir görüntüye, kısa bir konuşmaya ya da tek bir davranışa bakarak insanların hayatları hakkında büyük yargılara varabiliyoruz.
Oysa herkesin görünmeyen bir hikâyesi vardır.
Kimi ailesi için mücadele eder, kimi geleceği için çabalar, kimi de dışarıdan güçlü görünürken içinde büyük savaşlar verir. İnsanların taşıdığı yükleri bilmeden onları eleştirmek, çoğu zaman haksızlık etmektir.
Eleştirmek kolaydır. Çünkü emek istemez. Ancak anlamaya çalışmak sabır, vicdan ve empati gerektirir.
Belki de dünyayı biraz daha güzel bir yer hâline getirecek olan şey, birbirimizin kusurlarını aramak yerine iyi yönlerini görebilmektir. Çünkü sürekli olumsuzluklara odaklanan bir insan zamanla kendi huzurunu da kaybeder.
Hayat zaten yeterince yorucu ve yeterince zor. Bu yüzden birbirimizi aşağı çekmek yerine birbirimize destek olmayı seçmeliyiz.
Bir insanın bir gününü güzelleştiren bazen küçücük bir tebessüm, bazen güzel bir söz, bazen de yargılanmadan anlaşılabilmektir.
Unutmayalım; iyilik bulaşıcıdır, güzel düşünce çoğalır ve saygı daima karşılık bulur.
Bugün bir insanı eleştirmek yerine ona değer vermeyi deneyin. Çünkü dünyayı değiştiren büyük adımlar değil, insanların birbirine bıraktığı güzel izlerdir.
Belki de hepimizin ihtiyacı olan şey daha fazla yargılamak değil, daha fazla insan kalabilmektir.